» Mussenplein Stylieten

Wat is dit?


Jeroen Melkert

De norm in Nederland:

Een plein, dus een beeld...

Het Mussenplein in Arnhem-Noord is als een hofje, een verstilde plek temidden van het stadsrumoer. Er staan daar in het plantsoen twee grote beelden, met de rug naar elkaar toe, die de rust op het plein lijken te bewaken. De naam van dit drie meter hoge stenen stel luidt: De Stylieten. Een gesprek met de maker ervan, de Arnhemmer Jeroen Melkert (38).

Hoe is het begonnen?
Direct nadat ik de HAVO verlaten had, ging ik naar de academie in Arnhem. Dat was in 1981. Ik heb daar een hele prettige tijd gehad. In eerste instantie tekende en schilderde ik veel. Gaandeweg de opleiding raakte ik in de ban van het steenhakken. Dat gebeurde daar in die tijd op een hele rudimentaire manier. Zo heeft zich dat ontwikkeld. Ik ben nog afgestudeerd met schilderijen en beelden. In 1986. Toen is het schilderen gewoon opgehouden.
Ben je direct beroepsmatig aan het werk gegaan? Hoe ging het verder?
Beroepsmatig is natuurlijk een lastig begrip. Als je bedoelt van: wilde je er full-time tegenaan gaan, ja. Maar bakken met geld verdienen of zo, nee! Er waren heel veel tentoonstellingen. In die tijd ook in Arnhem. Met mensen van de academie kraakten we toen allerlei panden. Zoals het Paleis van Schone Kunsten, achter waar nu het paleis van justitie staat. Later de Oceaan, op het Eiland. Daar heb ik veel tentoonstellingen gehad.
Allemaal beeldhouwwerk?
Voornamelijk beeldhouwwerk, maar ook tekeningen. Tekenen heb ik altijd gedaan, ben ik ook altijd blijven doen, zal denk ik ook altijd blijven. Het is voor mij de basis van alles.
Wat was je eerste officiŽle opdracht?
Dat was waar het nu over gaat, De Stylieten. In 1993. Ik had daarvoor al wel wat kleine dingetjes gedaan, maar dit was echt de eerste stevige opdracht.
Vertel er eens iets over...
Het staat op het Mussenplein, een heel uniek, mooi pleintje. In de planologie is het ook een plek waar alles een beetje bij elkaar komt, een soort centraal punt van het wijkje. Het moet ook een bepaalde rust uitstralen. Vandaar ook de wat meditatieve beelden. Hoewel, ik vind dat je het niet allemaal te zwaar moet bekijken. In mijn werk, ik zelf zie dat toch wel een beetje, zit altijd iets van een franje humor. Van relativering... Stylieten zijn pilaarheiligen. Mensen die als kluizenaar jarenlang zonder onderbreking op een pilaar doorbrachten. Hier is het een soort omdraaiing van de situatie; ze hebben de pilaar op hun hoofd.
Dat is als grap bedoeld?
Er zit een grappig element in. Maar het heeft te maken met proberen de aantrekkingskracht te bezweren, de pilaar leunt op het haar, wat eigenlijk niet zou kunnen.
Maar waarom doe je het dan?
Je wilt toch proberen om bepaalde dingen te bezweren en er omgang mee te krijgen. Door zaken om te draaien, kun je proberen er een bepaalde relatie mee te krijgen. Het heeft te maken met proberen dat wat onmogelijk lijkt te overwinnen, te overstijgen. De mens heeft ook altijd geprobeerd te vliegen...
Denk je dat het daardoor ook meer aandacht krijgt?
Nee, dat is voor mij nooit zo'n punt...
Dat hoeft voor jou niet...
Ik vind aandacht wel leuk natuurlijk, maar het is nooit een drijfveer om iets te maken of om een keuze te maken of zo.
Doe je zoiets, die omdraaiing, ook om gedwongen te worden je er meer in te verdiepen?
Ja. Het is toch ook een beetje een idee van kunst om niet het gangbare te laten zien. Daardoor mensen stil te laten staan. Of ze in ieder geval hun gedachten even te laten bepalen... Dat is toch het idee van kunst; opnieuw beschouwen, dingen weer opnieuw bekijken. Door het omdraaien krijgt hoe het normaal is meer aandacht, ga je je verdiepen in de werkelijkheid.

Deel interview door Eddy Brugman; Straatkrant Impuls, februari 2002.

Jeroen Melkert
Gemeentelijk opgedragen beeldhouwwerk van Jeroen Melkert is, behalve in Arnhem te vinden in Elst, Beuningen, Moerdijk en Eibergen. In Oss gaat zijn kunstwerk Lyrisch Water deel uitmaken van een geheel vernieuwd romantisch stadspark. Er waren tentoonstellingen van hem in onder meer De Gele Rijder, de Eindhovense Krabbendans en in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. De kunstenaar werkt ook met grafisch technieken en startte in de jaren tachtig met performances.

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Kunst in Arnhem

  • Kunst in de Arnhemse openbare ruimte.

Tekst en foto's:

  • Eddy Brugman eddybrugman@gmail.com

Impuls

  • De interviews werden - soms in een andere vorm - rond 2001 gepubliceerd in de straatkrant IMPULS.

Site onder constructie

  • Deze site is onder constructie!

Copyright 2002-2019