» Arnhems Meisje

Wat is dit?


Joop te Riele:

Het grote en het

kleine Arnhems MeisjeHet relatiegeschenk van de gemeente Arnhem is een in brons gegoten beeldje van een jonge vrouw. Gedoopt met de voor de hand liggende naam Arnhems Meisje. Het aardige is dat er ook een vrouwshoog beeld bestaat van deze Gelderse schoonheid. Waarbij zich het vreemde feit voordoet dat deze grote meid later op de wereld kwam dan het kleine meisje. De Zutphense beeldhouwer Joop te Riele (65) is de vervaardiger van de kunstwerken.

Hij kwam op een gegeven moment in aanraking met de beeldhouwer Henk Visser en kon bij hem aan het werk. Hij maakte versieringen voor de Eusebiuskerk in restauratie. Na een jaar academie in Arnhem ging hij naar die in Den Bosch waar hij zijn diploma haalde. Vrije en gebonden plastische vormgeving, zeg maar gewoon beeldhouwen. Na zijn eindexamen, in 1968, ging hij terug naar Zutphen. Hij gaf voorts les beeldhouwen aan creativiteitscentra in Nijmegen en later in Apeldoorn.

Het Arnhems Meisje
De gemeente Arnhem gaf ambtenaren die met pensioen gingen 200 gulden, als cadeautje. Toen kwam iemand op het idee om de ambtenaren een kunstwerk te geven. In plaats van dat geld. Er werd dus een aantal kunstenaars voor benaderd. Joop te Riele deed mee omdat hij een goed en eenvoudig procédé had om beeldjes te gieten. Hij kreeg de opdracht om er 10 te maken. Toen alles al rond was, kwam van de ambtenaren de mededeling dat ze toch liever die 200 gulden hadden... De gemeente zat ineens met allerlei dingen die de kunstenaars al gemaakt hadden in haar maag. Wat ze met die andere dingen hebben gedaan is niet bekend. Maar de beeldjes van Te Riele zijn ze op een gegeven moment weg gaan geven. Zelfs zo vaak, dat ze ze later gingen bijbestellen. Vanaf 1979 vervaardigde hij meer dan vijftienhonderd Meisjes. De eerste zijn uitgegeven tijdens de Paralympics in Arnhem, in 1980. Later kregen onder meer raadsleden na een bepaald aantal dienstjaren er een, en sommige mensen die tenminste 25 jaar actief waren voor de samenleving.’

Toen kwam het probleem. De mensen gingen steeds vaker vragen: Waar staat nou het grote beeld? Maar dat stond nergens. Een aantal jaren later werd het centrale antennesysteem in Arnhem aangelegd, door de Casema. Deze en een aantal onderaannemers hebben toen gezamenlijk het geld opgebracht voor de vervaardiging van een groot beeld van het Arnhems Meisje. Het is in 1993 is het geplaatst, op het Bolwerk, een zijstraat van de Weerdjesstraat. Het grote beeld is overigens geen exacte kopie. De basis, het idee is hetzelfde, de houding is hetzelfde. Maar er zijn wat aanpassingen aangebracht vanwege dat grotere formaat.


Joop te Riele. Inzet: Arnhems Meisje

Het grote Arnhems Meisje op het Bolwerk


Het merendeel van het werk van Joop te Riele staat in zijn woonplaats Zutphen. Onder andere een paar stenen beelden in het gemeentehuis. Bij de Hanzehal ligt een grote vrouwenfiguur, uit steen gehakt en gepolijst.

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Kunst in Arnhem

  • Kunst in de Arnhemse openbare ruimte.

Tekst en foto's:

  • Eddy Brugman eddybrugman@gmail.com

Impuls

  • De interviews werden - soms in een andere vorm - rond 2001 gepubliceerd in de straatkrant IMPULS.

Site onder constructie

  • Deze site is onder constructie!

Copyright 2002-2019