» Geitenkamp Transformatorhuisje

Wat is dit?

Wilma Sommers:


"Architectonische tatoeage"

 op de Geitenkamp


Het is niet zomaar een transformatorhuisje op de Arnhemse Geitenkamp. Want het haast frivole, uitbundig krullende zwarte hekwerk dat het metselwerk bekleedt, maakt het tot een heel decoratief element op het Marktplein. Het is verzonnen door Wilma Sommers.
Ze is geboren Uden ging na een MTS-opleiding naar de academie in Arnhem. Ze studeerde in 1987 af aan de afdeling 3D-design als meubelontwerpster. Ze maakte deel uit van een groep die begon met het maken van unieke meubelen te maken, bijzondere vormen, echt unica, ook heel exclusief. Dat ging in het begin erg goed. Maar we kwamen er ook achter dat onze persoonlijke interesses verder uit elkaar gingen liggen. Na vier jaar stopten ze.

Het transformatorhuisje dateert uit 1991. Er zijn zo'n acht of negen kunstenaars, architecten en vormgevers voor gevraagd. Twee ideeen zijn er in daadwerkelijk gerealiseerd. Deze op de Geitenkamp en een andere van Peter Struycken in Rijkerwoerd.
Uitgaande van datgeen waar een elektriciteitshuisje voor dient, bescherming, kwam er een heel traditioneel Engels hekwerk tot stand. Die twee zijn dubbelop gemaakt, dus over elkaar heen gelegd. De bakstenen muur en het hekwerk zijn als het ware dubel-op gemaakt, over elkaar heen gelegd. Wilma Sommers noemde het een "architectonische tatoeage".
Wachtkamer Rijnstate-ziekenhuis

Wilma Sommers ontwierp ook het interieur van de Spoedeisende Hulp-wachtkamer in het Arnhemse Rijnstate-ziekenhuis. Een kapstok met spreuken die refereren aan liedjes die over het weer gaan, benadrukt het neutrale karakter van de ruimte, waar zich immers regelmatig nog niet of nauwelijks uitgeruziede partijen voor hulp melden. Voor de kinderen zijn er bronzen tunneltjes en lego, oorspronkelijk uitsluitend in de witte versie. Voorts is er een tekening van een tafel die naar bedenen valt. Wilma Sommers: `Het is een verhaal dat vooral gaat over de zinnen verzetten, maar ook een beetje serieus is.'

Marktplein (Geitenkamp)

 
[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Kunst in Arnhem

  • Kunst in de Arnhemse openbare ruimte.

Tekst en foto's:

  • Eddy Brugman eddybrugman@gmail.com

Impuls

  • De interviews werden - soms in een andere vorm - rond 2001 gepubliceerd in de straatkrant IMPULS.

Site onder constructie

  • Deze site is onder constructie!

Copyright 2002-2019